Profile | Classes | Gallery | Articles | Success Stories | Media | Contact  
 
 
 
Back to Articles
 
"Kenapa montel walau berpuasa?" by Abidah Mahmood (Dee Dee)
24 Jul 2010, Berita Harian, Keluaran Khas Pg 12
 
RAMAI mengalu-alukan kedatangan Ramadhan bukan sahaja kerana mereka ingin menambah dan mempertingkatkan ibadah. Malah menerusi puasa juga ramai yang yakin bahawa kita dapat mengurangkan berat badan dengan mudah. Jika selalu kita makan tiga hingga empat kali sehari (sarapan, makan tengahari, makan malam, dan 'supper') tetapi semasa berpuasa, cuma dua kali sahaja – bersahur dan berbuka.

Tetapi hairan, bila tiba raya, berat badan kita tidak berkurangan, malahan ia semakin bertambah! Di mana silapnya?

Bila berpuasa, proses rangsangan pembakaran tenaga (metabolic rate) dalam tubuh menjadi ‘lembab’.

Apabila kita berpuasa reaksinya sama seperti seseorang yang melalui proses berdiet.

Justeru tubuh akan berfungsi seolaholah seperti dalam kebuluran. Tubuh enggan membakar dengan aktif kerana menyangka yang inilah keadaan darurat – ia mesti berjimat dan menyimpan dalam stor makanan yang dimakan kerana percaya kebuluran akan tiba lagi.

Jadi apakah yang harus dibuat agar pembakaran sentiasa aktif semasa berpuasa?
Jawapannya ada pada senaman.

Tetapi bolehkah kita bersenam sedangkan kita dalam keadaan berpuasa?
Sebenarnya bukannya kita tidak cukup makan semasa bulan Ramadan.
Sebaliknya jarak waktu makan agak jauh sedikit antara waktu bersahur dan berbuka.

Semasa berpuasa, kita mesti makan kadar kalori yang sama seperti hari-hari biasa agar kita mendapat khasiat yang mencukupi. Jika kita makan kurang dari 1,200 kalori sehari, ia akan menjadi melembapkan proses pembakaran tenaga. Begitu juga dengan ibu-ibu yang menyusukan bayi atau mereka yang hamil.

Sekiranya mereka berpuasa kadar kalori harus stabil kerana jikalau mereka kurang kandungan kalori yang ditetapkan, kesihatan bayinya akan terjejas akibat pengambilan kalori yang terlalu rendah.

Juga yangg paling penting sekali ialah kandungan makanan semasa dalam bulan puasa. Jika berbuka puasa terlalu banyak makanan bergoreng, berlemak, bersantan dan yang banyak mengandungi bahan pengawet, maka kiraan kalori akan meningkat. Sebab di sebalik kegemukan ialah terlalu tingginya kandungan kalori dan kurangnya kegiatan fizikal dalam bulan puasa, ditambah pula dengan pembakaran tenaga yang perlahan.

Tapi kadangkala ada yang mengajukan soalan ini:
Bagaimana pula mengelakkan rasa haus apabila bersenam semasa berpuasa?

Senaman

Untuk mereka yang suka berjalan pantas atau berlari-lari anak, bersenamlah selepas subuh atau berdekatan dengan waktu berbuka, serta kurangkan had kelajuannya mengikut tahap kemampuan tubuh.

Latihan litar

Jikalau takut rasa haus bila bersenam pada waktu siangnya, lakukan senaman latihan litar dengan menggunakan dumbell (boleh juga digunakkan botol berisi air atau pasir) atau getah-senam atau cukup dengan berat badan sendiri.

Lakukan untuk kesuluruhan otot tubuh, bicep curl, tricep curl, shoulder press, crunches, push-ups, leg raises, lunges, squats.
Lakukan tiga set sebanyak 20 kali setiap set.
Rihatkan tubuh untuk seminit di penghujung setiap set.
Latihan litar berkesan untuk menurunkan berat badan kerana otot-otot dalam tubuh akan terus membakar kalori 24 jam selepas kita berhenti bersenam, walaupun semasa kita tidur.

Kesan ini dipanggil ‘afterburn’.

Latihan litar membentuk tubuh dan memberi definisi kepada otot-otot supaya tidak kelihatan menggelebeh.

Pilates Senaman pilates juga baik semasa berpuasa kerana kesan ‘urutan usus’ nya. Pergerakannya perlahan tetapi amat mencabar kerana ia memberi fokus kepada keseluruhan otot asas kita, – di bahagian perut, pinggang dan tulang belakang.

Selain menolong mengempiskan perut, Pilates juga mempertingkatkan kekuatan otot-otot asas maka ini akan mengurangkan risiko kecederaan. Untuk mereka yang mempunyai masalah sakit kaki/pinggang, pilates berkesan dengan pemulihan yang lebih baik.

Pemakanan

Dari sudut pemakanan semasa berpuasa pula, roti bijirin atau ‘wholemeal’ dan makanan ‘wholegrain’ memberi faedah zat serat supaya sembelit dapat dielakkan semasa berpuasa.

Minumlah air dengan cukup sewaktu bersahur dan selepas berbuka, sekitar lapan hingga 12 gelas sehari.

Minumlah susu rendah lemak, tairu atau yogurt atau susu kacang badam supaya mendapat sumber protein untuk pemulihan sel ditubuh dan untuk kekuatan tulang.

Makanlah makanan berkarbohidrat seperti roti, mi atau nasi untuk tenaga.
Kurma dan pisang adalah sumber tenaga yang baik sekali untuk memulakan selera semasa berbuka.

Kurangkan makanan yang bergoreng, pedas atau terlalu masam supaya jus asid dari usus tidak dirangsangkan dek perut yang kosong.
Pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran adalah satu kemestian supaya vitamin C yang cukup dapat meningkatkan tahap kekuatan tubuh dalam memerangi penyakit.

Jika kita dapat menjaga status hydrasi serta pemakanan dan bersenam dengan berkesan, maka Ramadan boleh menjadi masa yang paling baik untuk menjaga kesihatan keseluruhan.

Selamat berpuasa.

Penulis ialah pakar fisiologi senaman dan pakar pemakanan
 
Back to Articles
 
 
     
     
: (65) 9180 7372 / 9108 4500 |: (65) 6782 9342
: deedeemahmood@yahoo.com |: www.deedeefitness.com |: Dee Dee Mahmood